Innovation ger bort personligt anpassade vinetiketter på Internet.

En ”första” på internet har just blivit lanserat. En hemsida som låter besökarna personifiera specialdesignade etiketter i fyrfärg på FreeLabelMaker.com. Och grafiska formgivare, villiga att utbyta sin talang mot omfattande internetexponering på hemsidan, som donerar designen.

Hur fungerar det? Besökaren måste ha den senaste versionen av gratisprogrammet Adobe Acrobat Reader. När arkivet öppnats väljer besökaren en etikett och fyller i kopian på nätet direkt i webbläsaren och skriver sedan ut etiketten. Texten på etiketten kan vara en persons namn eller för att högtidlighålla en speciell händelse, återförening, årsdag, bröllop, födelsedag etc. Allt från Chateau de Manion till Grattis på födelsedagen Kerstin!

Under många år har Gert Strand, som tillverkar essenser och turbojäst till hemmabryggare och destillerier, velat erbjuda denna service. Men som småföretagare insåg han att om en sådan hemsida blev populär världen över skulle han snart gå i konkurs av att ge bort etiketter.

Men på en långpromenad i skogen med sin hund, fick han plötsligt en idé som från ovan – eller rättare sagt – från Adobe. Han visste att man med programmet Adobe Acrobat kan göra interaktiva PDF webbsidor som besökarna kan fylla i på skärmen. De kan sedan skriva ut sidan i fyrfärg på vilket papper som helst, inklusive skärmarkeringar, och fästa dem på flaskor med klister.

”Det är fantastiskt att kunna erbjuda denna gratistjänst,” säger Strand, ”och ännu bättre att vara den första i världen att erbjuda gratis vinetiketter genom att använda interaktiva PDF sidor. Var beredd på att andra snart kommer att kopiera konceptet”, säger han entusiastiskt.

Det finns inga gränser för vad webbutvecklare kan göra genom att använda denna kreativa, interaktiva teknik!